Student’s Glass Award

 

Winter dining rooms and bathrooms should have a southwestern exposure, for the reason that they need the evening light, and also because the setting sun, facing them in all its splendour but with abated heat, lends a gentler warmth to that quarter in the evening. Bedrooms and libraries ought to have an eastern exposure, because their purposes require the morning light…

Vitruvius, The ten books on Architecture, Book VI, 4

De Wedstrijd

Om de uitwisseling tussen de glasindustrie en de academische wereld te bevorderen, bekroont de Student’s Glass Award eindwerken of vergelijkbare werken die :

  • hetzij de architecturale waarde van glas expliciet, op een originele of rationele manier, benadrukken ;
  • hetzij bijdragen tot een betere kennis van glas in zijn architecturale toepassingen.

De Student’s Glass Award is een initiatief van het Verbond van de Glasindustrie en is toegankelijk voor de studenten van de Belgische Universiteiten, Faculteiten en Hogescholen Burgerlijk Ingenieur, Industrieel Ingenieur, Architectuur, Interieurarchitectuur en Design.

XVIIIde Student’s Glass Award : de laureaten

De XVIIIde Student’s Glass Award werd op donderdag 11 oktober 2018 toegekend ter gelegenheid van het XIXde Congres van de Vlakglasverwerkers “Een arendsblik op beglazingstoepassingen” en uitgereikt door de Heren Emmanuel Hazard en Filip Verriest, Voorzitters van de Raad van Bestuur en van het Uitvoerend Comité van het Verbond van de Glasindustrie. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van een zeventigtal genodigden bij Pairi Daiza.

XVIIIde Student’s Glass Award : de laureaten

Van links naar rechts : Luc Dumont, Benoît Regniers, Nazanin Eisazadeh, Emmanuel Hazard, Ellen Truijen, Filip Verriest, Ilse Proot, Tom Lafarge

Ellen Truijen, Eerste Laureaat

De eerste prijs van de XVIIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Ellen Truijen, een jonge Architect onlangs gediplomeerd aan de Faculteit Architectuur & Kunst van de Universiteit Hasselt, voor haar eindwerk Permavillage, serrewoningtypologie als stedelijk verdichtingsmodel.

Het samenspel van serres en gebouwen zoals door Ellen Truijen uitgewerkt, verenigt architectuur met de natuur. Het panorama, de oriëntaties, de schuintes, het klimaat, serre- en schoorsteeneffect, energieproductie door BIPV (Building-Integrated PhotoVoltaics), het spel van licht en schaduw, de materialen, de beglazing, de beglaasde oppervlaktes: dat alles wordt door Ellen Truijen in detail weergegeven op een elegante en eenvoudige manier. Haar architectuur leeft op het ritme van de seizoenen.

Deze eerste prijs, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Glasmeester en Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 1000€.

Ilse Proot, Tweede Laureaat

De tweede prijs van de XVIIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Ilse Proot, een jonge Architect onlangs gediplomeerd aan de Faculteit Architectuur ‘‘Luca School of Arts’’ van de Katholieke Universiteit Leuven, voor haar eindwerk Green-Home.

Ilse Proot ontsluit een stadsdeel in een beglaasde ruimte. Werkhuizen, een theater, woningen, tuinen dat alles vormt het hart van een gigantische veranda. De structuren overlappen elkaar en benadrukken een dubbele huid, BIPV (Building-Integrated PhotoVoltaics), balkons en passages. Aan de zuidzijde van de serre een heuse algengevel die energie opwekt door fotosynthese en het geheel beschermt tegen de zomerse hitte. De jury was het eens dat Ilse Proot onmiskenbaar architectonische ideeën heeft die aanslaan.

Deze tweede prijs, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Glasmeester en Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 1000€.

Tom Lafarge, Derde Laureaat

De derde prijs van de XVIIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Tom Lafarge, een jonge Burgelijk Ingenieur onlangs gediplomeerd aan de Faculteit ‘‘Bruface | Brussels Faculty of Engineering’’ van de Vrije Universiteit Brussel en van de Université Libre de Bruxelles, voor zijn eindwerk Study of the effects of a tensile stress field during the reinforcement of glass by chemical tempering.

De toepassingen en eigenschappen van glas ondergaan een constante evolutie en het materiaal heeft nog al zijn geheimen niet prijs gegeven. De jury wil met deze het grondig en toegepaste onderzoek in de kijker zetten en belonen. Tom Lafarge heeft met zijn eindwerk bijgedragen aan een betere kennis van het chemisch harden van glas. Zo kan de markt van dunne beglazing met zeer hoge weerstand uitgebreid worden voor beglazingen  met grote afmetingen en dit voor toepassingen in de architectuur, de transport en in de elektronica.

Deze derde prijs, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Glasmeester en Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 500€.

Nazanin Eisazadeh, Prijs buiten competitie

Een prijs buiten competitie wordt toegekend aan Nazanin Eisazadeh, Architect en PhD Studente aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, voor haar doctoraatwerk Duurzaamheidsevaluatie van geavanceerde raamsystemen in gebouwen.

Thermisch- en visueel comfort, de toegang tot daglicht, milieuprestaties, energieverbruik…. dat alles komt aan bod in het doctoraat van Nazanin Eisazadeh en zijn het moto van de huidige architecturale tendensen. De jury heeft met deze prijs buiten competitie, haar holistische benadering voor het ontwerpen van vensters willen belonen. Met het oog om de kwaliteit van een gebouw naar leefbaarheid te verbeteren, raadde Nazanin Eisazadeh onder andere aan zonwerende beglazing te voorzien voor ziekenhuiskamers.

Deze prijs buiten competitie, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Glasmeester en Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, en twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte.

13-cord_deknudt-mirrors_roberto-paoli_23728998453_o

Print Friendly, PDF & Email