Het glas

In de Verrerie de Senonches doen de eerste wagentjes hun intrede. Nivard roept Soma om hem te zeggen :
– Ik heb het goud ontdekt om de rode kleur van het gamma te fabriceren. Zij moet de draak steken met de glasmakers van de site. Wij zullen er samen in het geheim aan werken.
Fonkelende witte tanden, een flikkering in de ogen van de reus. Hij heeft deze kleur in Syrië zien tot leven komen. Pure magie, de middagzon achter gesloten oogleden. […] Zonder dralen gaan ze aan het werk. De glasmaker zoekt de weg, verdwaalt, keert op zijn stappen terug, herbegint. Op een dag, slaagt hij erin deze schitterende rode bol te strikken in een blaasstoot. Het voorwerp koelt af zonder zich te ontdoen van de intensiteit van het vuur waarin het huist. […] De glasblazers wenden de ogen af van hun glasdruppel en laten hun blaaspijp liggen om een voor een bij Soma te komen. Het voorwerp wordt heen en weer geleid in hun handen en schittert in het licht. Zij staan in stille bewondering en buigen voor de meester die er in slaagde een knop van de mantel van de zon te halen.

Bernard Tirtiaux, Le Passeur de Lumière

 

Sedert mensenheugenis overspoelt glas onze beschaving en onze cultuur. Het is een speels, soms discreet, soms flamboyant materiaal. Tussen traditie en het moderne, wij nodigen u uit om het met passie en poëzie te (her)ontdekken.

Zich bevinden tussen hemel en hemel, dit was het idee van deze spiegel (van 400 vierkante meter ! NVDR). Bovendien weerkaatst deze spiegel geen plafond van een studio, of een doek, maar wel degelijk de echte hemel.
Angelin Prejlocaj, L’envol, Air France

Dankzij composietmaterialen versterkt met glasvezels kan de aerodynamica van de cockpit verbeterd worden wat het brandstofverbruik van het vliegtuig verlaagt. Men kan dus een grotere afstand afleggen zonder nieuwe bevoorrading.
Jean Herbaux, Piloten Zonder Grenzen

La Verr’hier, een gebouw met zenitale lichtinval, gaf mij onmiddellijk zin om het te renoveren. Oorspronkelijk een industriële wasserij die er troosteloos, somber en grijs bij lag. Er een gezellige ontmoetingsplaats van maken was uiteraard een vereiste om het te laten herleven.
Franco Tirone, La Verr’hier

Glas is het natuurlijke element, het basisinstrument voor de degustatie van diverse dranken die een weergave van multiculturele smaken zijn. Deze opvoeding op het vlak van smaak, de spreuk van de Slow Food filosofie, komt tot uiting in het respect voor onze globale gezondheidsomgeving.
Sabine Storme, Convivium Slow Food “Les saveurs de Silly”, Belgium Cittaslow Network

Tegels in ceramiek, glas, steen, terracotta… blijven nog steeds gezonde, esthetische en duurzame afwerkingsmaterialen bij uitstek. De geschiedenis illustreert dat trouwens… Van de Oudheid tot nu.
Michel De Bes, DebesTiles, Cluster Ecobuild

Print Friendly, PDF & Email