Duurzaamheid


3 pijlers

Met een bijna oneindige levensduur en samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, is glas een uitstekend materiaal voor het milieu. De beglazingen  zijn multifunctioneel : versterkte thermische isolatie, optimalisatie van zonnewinsten, controle van de oververhittingsrisico’s, aanbreng van natuurlijk licht, akoestische beglazing… Glaswol en cellulair glas behoren tot de meest duurzame en de meest efficiënte isolatiematerialen. Het gebruikte glas voor interieurtoepassingen laat het natuurlijk licht binnen van kamer tot kamer. Flessen, flacons en huishoudglas zijn herbruikbaar en behouden de smaak van het voedsel terwijl ze volkomen veilig zijn voor de gezondheid, zonder chemische wisselwerking. Composietmaterialen verstevigd met glasvezel zijn lichter en leveren een bijdrage in de strijd tegen de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

De prestaties en het gamma van toepassingen blijven verder evolueren. De gebruikte glasproducten voor duurzame bouw behoren tot de meest rendabele investeringen. Zonnepanelen produceren groene stroom en glasvezels zijn in grote hoeveelheden terug te vinden in windmolens, transport… Glas wordt overvloedig gebruikt in de hele economie.

De glasindustrie telt een tiental glasproductiebedrijven en een dertigtal verwerkende glasbedrijven verdeeld over gans België. In 2018, waren 7.464 mannen en vrouwen tewerkgesteld in de Belgische glassector, voor een productie van 1,4 miljoen ton glas. Twee ken merken van de Belgische glasindustrie zijn: innovatie en export.

 

Print Friendly, PDF & Email