Vlaamse overeenkomsten

In Vlaanderen werken het Verbond en zijn leden ook actief samen met de regering om zijn milieu- en energiebeleid tot een goed einde te brengen. Het Verbond heeft een milieubeleidsovereenkomst ondertekend en de betrokken leden nemen deel aan het energie convenant.

Milieubeleidsovereenkomst betreffende de reductie van de NOx-emmissies

In 2009 heeft de sector een milieuovereenkomst ondertekend met het Vlaamse gewest aangaande de NOx-emissies in de atmosfeer van zijn leden in Vlaanderen . Deze overeenkomst is erop gericht de gezamenlijke NOx-emissies van de leden van de sector met relevante NOx-vestigingen terug te dringen. Om zijn doelstellingen te halen (max. 880 ton NOx in 2013) heeft het VGI een reductieplan opgesteld waarin verscheidene maatregelen worden opgenomen voor de 3 glasproducenten in Vlaanderen.

Jaarlijks, sinds 2010, worden de resultaten (meeting van de reële uitstoot en opvolging van de ingeplande maatregelen) voorgesteld aan het departement leefmilieu, natuur en energie (LNE) van de Vlaamse overheid. Deze jaarlijkse opvolging geeft aan dat de sector op het goede pad is om zijn doelstelling te halen.

Convenanten

Door overeenkomsten te sluiten met de industrie wil de overheid voor de industrie de ruimte vrijhouden om meer gerechtvaardigde technologische keuzes te maken in plaats dat bedrijven gedwongen worden over te gaan naar minder efficiënte (ad-hoc) maatregelen.

Benchmarkingconvenant

De Vlaamse energie-intensieve industriële bedrijven (jaarlijks energieverbruik > 0,5 PetaJoule primair) of de vestigingen die ressorteren onder de Europese Richtlijn Verhandelbare Emissierechten zijn toegetreden tot het benchmarkingconvenant. De overheid en de onderneming komen dan overeen dat de onderneming tegen 2012 de wereldtop moet bereiken wat betreft het efficiënt energiegebruik in haar vestigingen. Een energieplan moet de afstand van de vestiging tot de wereldtop aantonen. Het bedrijf moet dan alle rendabele maatregelen uitvoeren. Bij deze convenant zijn alle glasproducenten van Vlaanderen betrokken. De resultaten van de sector zijn omwille van vertrouwelijkheidsredenen samen voorgesteld onder de rubriek diverse. De grafiek hieronder plaats deze sectoren tegen over de wereldtop.

Auditconvenant

Dit convenant richt zich op de middelgrote energie-intensieve industriële bedrijven (jaarlijks energieverbruik 0,1 t.e.m. 0,5 PJ), die buiten het toepassingsgebied van het benchmarkingconvenant vallen. Twee glasverwerkers hebben dit convenant ondertekend. De specifieke resultaten voor de glassector zijn niet apart beschikbaar gezien hun samenvoeging onder de rubriek ‘diversen’ omwille van vertrouwelijkheidsredenen.

Print Friendly, PDF & Email