Duurzaamheid

Het Brundtland-rapport, gepubliceerd in 1987, is tot op vandaag de bijbel van de duurzaamheid. Het beschrijft de meedogenloze impact van de mensheid op de planeet. Gelukkig kan het roer omgegooid worden.

” Humanity has the ability to make development sustainable to ensure that it meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. […] Thus, in the final analysis, sustainable development must rest on political will.” 

Het rapport legt ook de nadruk op de drie belangrijkste aspecten van duurzame ontwikkeling : milieu (bescherming en verbetering van natuurlijke hulpbronnen), maatschappij (voldoening van onze behoeften aan voeding, energie, huisvesting, werk…) en economie (stimulatie van onze economische groei,verhoging van de levenskwaliteit van de ontwikkelingslanden).

Met een bijna oneindige levensduur en samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, is glas een uitstekend materiaal voor het milieu. De beglazingen  zijn multifunctioneel : versterkte thermische isolatie, optimalisatie van zonnewinsten, controle van de oververhittingsrisico’s, aanbreng van natuurlijk licht, akoestische beglazing… Glaswol en cellulair glas behoren tot de meest duurzame en de meest efficiënte isolatiematerialen. Het gebruikte glas voor interieurtoepassingen laat het natuurlijk licht binnen van kamer tot kamer. Flessen, flacons en huishoudglas zijn herbruikbaar en behouden de smaak van het voedsel terwijl ze volkomen veilig zijn voor de gezondheid, zonder chemische wisselwerking. Composietmaterialen verstevigd met glasvezel zijn lichter en leveren een bijdrage in de strijd tegen de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

De prestaties en het gamma van toepassingen blijven verder evolueren. De gebruikte glasproducten voor duurzame bouw behoren tot de meest rendabele investeringen. Zonnepanelen produceren groene stroom en glasvezels zijn in grote hoeveelheden terug te vinden in windmolens, transport… Glas wordt overvloedig gebruikt in de hele economie.

De glasindustrie telt 9 sites die glas produceren en een dertigtal verwerkende glasbedrijven verdeeld over gans België. In 2012, waren 7700 zowel mannen als vrouwen tewerkgesteld in de Belgische glassector, voor een productie van 1 ton glas. Twee ken merken van de Belgische glasindustrie zijn: innovatie en export.

Innovatie

Duurzame ontwikkeling vergt steeds meer creativiteit. De verschillende subsectoren van de glasindustrie werken, elk op hun manier, bijzonder innoverend. De vele en gevarieerde prestaties en toepassingen van het gamma glasproducten evolueren voortdurend.

Het Verbond van de Glasindustrie is stichtend lid van de Waalse competitiviteitspool GreenWin. Verscheidene leden van het Verbond, dragers van gelabeliseerde projecten, zijn er bijzonder actief.

Print Friendly, PDF & Email