Student’s Glass Award

 

Winter dining rooms and bathrooms should have a southwestern exposure, for the reason that they need the evening light, and also because the setting sun, facing them in all its splendour but with abated heat, lends a gentler warmth to that quarter in the evening. Bedrooms and libraries ought to have an eastern exposure, because their purposes require the morning light…

Vitruvius, The ten books on Architecture, Book VI, 4

De Wedstrijd Prijzenpot van 25OO€

Om de uitwisseling tussen de glasindustrie en de academische wereld te bevorderen, bekroont de Student’s Glass Award eindwerken of vergelijkbare werken die :

  • hetzij de architecturale waarde van glas expliciet, op een originele of rationele manier, benadrukken ;
  • hetzij bijdragen tot een betere kennis van glas in zijn architecturale toepassingen.

De Student’s Glass Award is een initiatief van het Verbond van de Glasindustrie en is toegankelijk voor de studenten van de Belgische Universiteiten, Faculteiten en Hogescholen Burgerlijk Ingenieur, Industrieel Ingenieur, Architectuur, Interieurarchitectuur en Design.

Deelnemen Prijzenpot van 25OO€

De XVIIIde editie van de Student’s Glass Award is toegankelijk voor de eindwerken of vergelijkbare werken van het academiejaar 2017-2018.

De inschrijvingsperiode van de XVIIIde Student’s Glass Award wordt afgesloten op 10 september 2018. De deelname is gratis.

De jury kent in totaal 2500€ aan prijzen toe aan het of de bekroonde werk(en).

De bekendmaking en uitreiking van de prijzen zal plaats hebben ter gelegenheid van het XIXde Congres van de Vlakglasverwerkers.

Het reglement en het inschrijvingsformulier zijn beschikbaar hier :

XVIIde Student’s Glass Award : de laureaten

De XVIIde Student’s Glass Award werd op donderdag 12 oktober 2017 toegekend ter gelegenheid van het XVIIIde Congres van de Vlakglasverwerkers “De heilzame werking van het daglicht” en uitgereikt door de Heren Olivier Douxchamps en Guy de Clippele, Voorzitter en Algemeen Directeur van het Verbond van de Glasindustrie. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van een zeventigtal genodigden bij het Havenhuis van Antwerpen.

Van links naar rechts : De Heren Guy de Clippele, Fabio Godts, Lukas Claessens, Alexis Decroës en Olivier Douxchamps

Fabio Godts, Eerste Laureaat

De eerste prijs van de XVIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Fabio Godts, een jonge Burgelijk Ingenieur-Architect onlangs gediplomeerd aan de Faculteit ‘‘Bruface | Brussels Faculty of Engineering’’ van de Vrije Universiteit Brussel en van de Université Libre de Bruxelles, voor zijn eindwerk Willy Van Der Meeren’s experiments with Variel.

De renovatie door Fabio Godts voorgesteld van studentenflats bestaande uit geprefabriceerde aanbouwelementen, biedt een antwoord aan de huidige eisen van comfort en energetische prestaties. Terwijl een aantal modules enkel gerenoveerd worden en meer toegankelijk gemaakt voor het zonlicht, worden andere volledig getransformeerd naar een bibliotheek, tentoonstellingsruimte en zo meer. Het project voorgesteld door Fabio Godts zet aan tot het drinken van een glas in het centrale gedeelte, onder een gigantische glazen koepel die glinstert tijdens de dag en ’s nachts de sterrenhemel doet schitteren.

Deze eerste prijs, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de nieuwe norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 500€.

Lukas Claessens, Tweede Laureaat Ex aequo

De tweede prijs ex aequo van de XVIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Lukas Claessens, een jonge Architect onlangs gediplomeerd aan de Faculteit Architectuur ‘‘Luca School of Arts’’ van de Katholieke Universiteit Leuven, voor zijn eindwerk Fragmenten – Herbeleving van het gouden uur.

Het licht van de avondschemering is magisch. Lukas Claessens legt deze gouden uren, tijdens dewelke het interieur van de vroegere Leopoldskazerne belicht wordt, vast met het oog van de fotograaf. Met de kijk hierop als architect, brengt hij de mooiste foto’s op de beglazing van de gerenoveerde kazerne; de zon belicht ze door het glas en de beelden verspreiden zich speels in het gebouw. Met een dichterlijke toets vereeuwigt Lukas Claessens het licht door de vensters.

Deze tweede prijs ex aequo, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de nieuwe norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 250€.

Alexis Decroës, Tweede Laureaat Ex aequo

De tweede prijs ex aequo van de XVIIde Student’s Glass Award wordt toegekend aan Alexis Decroës, een jonge Burgelijk Ingenieur-Architect onlangs gediplomeerd aan de Faculteit Architectuur, Stedenbouw en Ingenieurswetenschappen Architectuur van de Université Catholique de Louvain, voor zijn eindwerk Structurele toepassingen van glas in architectuur : mechanische eigenschappen en berekening van gelaagd glas.

Met het belonen van dit werk wil de jury het belang onderstrepen van het fundamenteel onderzoek op glastoepassingen en namelijk deze op het gebied van structurele toepassingen, daar deze nog in volle ontwikkeling zijn. Alexis Decroës heeft met finesse het gedrag geanalyseerd van verschillende gelaagd glasuitvoeringen, in het bijzonder de invloed van de temperatuur en de belastingstijd. De studie in het laboratorium werd aangevuld met een predimensionering van de glazen balken en kolommen.

Deze tweede prijs ex aequo, geschonken voor het Verbond van de Glasindustrie, bestaat uit een trofee uit glas ontworpen door Benoît Regniers, Opleider aan het Competentiecentrum van de glassector Cefoverre, twee licenties van de app Vitralys®, de Belgische sectorale referentieberekeningstool voor beglazingsdikte in overeenstemming met de nieuwe norm NBN S23-002-2 Glaswerk – Deel 2: Berekening van glasdikte, en een cheque te waarde van 250€.

13-cord_deknudt-mirrors_roberto-paoli_23728998453_o

Print Friendly, PDF & Email