Standpunten

Bouwen en BENOveren met “meer” glas i.p.v. een S-peil met “minder glas” !

Het Vlaamse Energiebesluit werd gewijzigd. Een nieuwe indicator voor de gebouwschil treedt binnenkort in voege. Deze zogenaamde “S-peil” is voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 vastgelegd op S31. Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2021 zullen moeten voldoen aan S28. Voor renovaties geldt geen eis op gebied van S-peil.

Ontdek waarom kwaliteitsvolle bijna-energieneutrale woningen met een S-peil S31 of S28 sterk beglaasd kunnen en moeten zijn.

Denken dat minder beglaasde oppervlakte automatisch minder energieverbruik zou beteken, is wetenschappelijk onjuist. De studie Een glasheldere kijk op kwaliteitsvolle bijna-energieneutrale woningen toont aan dat de energetische prestaties juist kunnen verbeterd worden door een verhoging van de beglaasde oppervlakte. Deze studie werd uitgevoerd door VITO en het onderzoeksteam “Architecture et Climat” van de UCL.

Een kwaliteitsvolle bijna-energie neutrale woning moet ook een gezonde en aangename levenskwaliteit garanderen. Het verminderen van beglazing betekent minder natuurlijk licht wat ingaat tegen alle tendensen en heeft een negatieve impact met de psychologische en fysieke gevolgen van te weinig daglicht en natuurlijke ventilatie.

De S-peilen S31 en S28 kunnen perfect behaald worden door voldoende isolatie met cellulair glas en glaswol en met juist gekozen en aangepaste beglazingen (ook voor beglaasde oppervlaktes van 30%, 35%, 40%… van de vloeroppervlakte).

Ontdek wie kan welke beglazingen in België produceren om een S-peil S31 of S28 te bereiken.

De brochure Een glasheldere kijk op de Belgische beglazingen is de referentielijst van alle huidige dubbele en drievoudige beglazingen die door de Belgische glassector gecommercialiseerd worden.

Het aanbod aan beglazingen is veelvuldig en evolueert voortdurend. Deze brochure wordt regelmatig herzien, aangepast en ter beschikking gesteld op de website van het Verbond van de Glasindustrie. Ontdek hier de huidige uitgave.

Print Friendly, PDF & Email