Energiebesparingen

Vandaag vormt een vermindering van het energieverbruik een hoofdbekommernis. De glassector is zich wel degelijk bewust van deze thematiek en schenkt er bijzondere aandacht aan. Het merendeel van onze producten heeft bovendien een positieve impact op het energieverbruik.

Men schat dat er momenteel  8 Giga Joule nodig is om één ton glas in grote glasovens te produceren. Deze waarde (dichtbij de thermodynamische grens) wordt bereikt dankzij de talrijke maatregelen die ingevoerd werden om het specifieke energieverbruik (vermindering van meer dan 60 % sinds de jaren 60) te halen. De sector, die wel degelijk bezorgd is over de impact op het milieu, gebruikt hoofdzakelijk energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Deze energieimpact van de glasproductie dient te worden afgewogen tegen de voordelen afkomstig van de producttoepassing.

In een woning kan, door de juiste positionering van de beglazingen,  een maximum aan natuurlijk licht binnendringen en kan zodoende de behoefte aan kunstlicht beperkt worden. De plaatsing van een aangepaste beglazing (dubbel, driedubbel, HR, …) waarborgt een optimale thermische isolatie. Bovendien bieden isolatiematerialen op basis van glas een uitstekende isolatie voor muren, vloeren en plafonds. Indien men weet dat het energieverbruik te wijten aan de verwarming van een woning niet minder dan de helft van het totale verbruik vertegenwoordigt, kunnen de winsten afkomstig van de toepassing van deze producten aardig oplopen..

Glas aanwezig in de auto draagt ook bij tot de vermindering van het energieverbruik van deze sector. Er worden voortdurend innoverende high-tech ruiten en voorruiten ontwikkeld om verhitting tegen te gaan. De verlaging van het gewicht van de ruiten maar met een optimale veiligheid en de toevoeging van glasvezels in de composietmaterialen die gebruikt worden voor  het koetswerk, zijn 2 elementen waardoor het globale gewicht van de wagens of andere transportmiddelen (treinen, bussen, …).kan verlaagd worden

Print Friendly, PDF & Email