Architectuur

Glasheldere ontwerpen.
Dirk Cousaert

 

In een land, in een stad, in een dorp staan vele gebouwen. In de gevels van al deze gebouwen vindt men vensters, muuropeningen, deuren, balcons met glazen borstweringen. Een huis, een school, een bedrijf, een restaurant, heeft ook vele kamers. En er zijn ook vele andere zakens in een zitkamer, een kantoor, een badkamer, een keuken…

Meestal stapt men zijn huis binnen via een deur die dikwijls glas bevat. In de hall hangt er een spiegel en in de zitkamer staat een lage glazen tafel die zich weerspiegelt in de glazen deuren van een bibliotheek. In de koelkast van de keuken staan bokalen gestapeld op glazen rekjes. Naar de verdieping gaan gebeurt via een glazen trap. Op de vensterbank van de kinderkamer vangt een wandelende tak de zon achter de ruiten van zijn terrarium. De deur van de kledingkast heeft een spiegel. Er zijn ook spiegels in de badkamer, naast de deur van de douche. Washandjes en zeepjes liggen op een glazen rek. In de kelder en op zolder wervelen stofdeeltjes verlicht door de zon doorheen keldergaten en dakvensters. Op het dak bevinden zich een tiental zonnepanelen. Om in de tuin te komen moet men langs de veranda. Tomaten rijpen in een serre dichtbij de oude schuur met vensters met kruiskozijnen.

Bij de beenhouwer, de bakker, de groothandelaar, de ijsverkoper, zijn enkel glazen vitrines. Ook in het museum. In de restaurants poseert de chef met een beroemde klant op een foto in een glazen kader en zit er een vis in het aquarium. Het blad met nieuwe postzegels prijkt achter het loket in de post. Vanaf de luchthavenpier kan men de vliegtuigen bewonderen door het glas maar men hoort ze niet. Glazen overkappingen verlichten de winkelcentra en de grote halls. In het zwembad heeft men, beschermd tegen de spatten door een glazen wand, vanuit de cafeteria zicht op de duikers. Bij de visverkoper staat een glas-in-loodraam met een afbeelding van Poseidon (voor de anecdote, het zijn de werkzaamheden van de astronoom Le Verrier die aan de oorsprong liggen van de ontdekking van Neptunus). De toog van de taverne om de hoek is ook in glas, net als de terrastafels. De kruidenierswinkel ligt net tegenover de vensters van de lagere schoolklassen ; hij verkoopt gekleurde snoepjes in tientallen glazen bokalen : zijn uitstalraam is bezaaid met sporen van vingertjes en neusjes. Links van de kruidenier is er een optieker en links daarvan bevindt zich het uitstalraam van een boekhandelaar, en in dit uitstalraam een aantal tweedehands romans waarvan de kaft door de zon is afgebleekt. Wanneer de zon is ondergegaan zullen we gaan dansen op een danspiste in glastegels van alle kleuren.

Discreet, met uitstraling, glas is terug te vinden in de klassieke en moderne architectuur. Om tegemoet te komen aan de eisen van de diverse toepassingen, bestaat er naast spiegels en glastegels, een assortiment beglazingen : figuurglas, veiligheidsglas, gematteerd, met hoog rendement, gelakt, geluidswerend, helder, gekleurd, zonwerend, halfgehard, geëmailleerd, brandwerend, verzilverd, extra blank, opaak, gelaagd, weerkaatsend, gezandstraald, gezeefdrukt, doorzichtig, doorschijnend, ontspiegeld, anti-UV, gehard, gekleurd in de massa… Floatglas vormt de hoofdbrok maar getrokken en geblazen glas wordt eveneens gebruikt in geval van erfgoed renovaties of traditionele architectuur. De afwerkingen en bewerkingen zijn eveneens zeer uiteenlopend : snijden, kleven, slijpen, in sponning plaatsen, facetslijpen, boren, vastbouten, klemmen, zelfdragend…

Print Friendly, PDF & Email